Het Zuidelijk, Eva Line de Boer en jonge moslima's
Van halal tot haram, en alles wat daar tussen zit
Zeventien
Zeventien is een leeftijd waarop je net tussen alles in zit, op de drempel van meisje naar vrouw. Met regisseur Eva Line de Boer zoeken vijf (moslim)meisjes naar de ideale manier om zichzelf en hun dromen in beeld te brengen.
Verdwaald tussen verschillende culturen gaan Ayisha, Elem, Şeyda, Tuğçe en Sanaz op zoek naar wie ze zijn, welke film hun leven het dichtst benadert en hoe ze het liefst gezien worden.
Piet Menu over de voorstelling Zeventien
0:00
Tickets & Data
Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.
Schoonheid volgens jonge moslima's
“Het eerste wat ik zie is een landkaart met daarop een rode lijn met puntjes en die puntjes staan voor de landen waar mijn voorouders vandaan komen en die zijn dus ook deel van mij. Het eerste land dat ik zie is Oeganda. Daarna gaat het lijntje iets meer omhoog en komt het terecht in Egypte. Vervolgens gaat het lijntje naar een plek die voor mij heel vertrouwd is: Turkije. Via Griekenland gaat de lijn weer door naar Italië om uiteindelijk te eindigen in Nederland, waar ik nu woon leef en ben (of doe). Het feit dat ik uit zoveel verschillende invloeden en culturen besta, geeft mij de bevestiging dat ik niet één ding ben. Ik kan mijzelf elke dag gewoon vormgeven zoals ik dat wil en voel.”
Zeventien is een voorstelling van en door een vijf jonge moslima's. Samen met regisseur Eva Line de Boer zoeken ze naar de ideale manier om zichzelf in beeld te brengen. Hoe zien ze de toekomst en wat zijn hun dromen?
“Integer, relevant en kwetsbaar. Daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen.”
Wat bezoekers ervan vinden
"CHAPEAU!! Wat een geweldige voorstelling. Ik ben docent maatschappijleer en levensbeschouwing en worstel regelmatig met de botsingen, vooroordelen en het onbegrip tussen mijn autochtone en allochtone leerlingen. Zeker als er weer iets vreselijk in de wereld gebeurd.
Op die momenten kom ik ook woorden (en vooral overtuigingskracht) tekort. Dan zou ik het verhaal van Tugce willen laten zien. Maar ook de gedrevenheid van Ayisha kan een eyeopener zijn voor vele meiden, ongeacht uit welke cultuur ze komen of welke achtergrond ze hebben. Stel jezelf een doel en ga er voor. De toekomst is van jullie. Deze voorstelling zouden alle pubers in Nederland moeten zien.
De nieuwe regering zou voor dit soort voorstellingen geld beschikbaar moeten stellen en het opnemen in het onderwijscurriculum in plaats van het verplichte Wilhelmus."
Jolanda Dooren
Eva Line de Boer
Regie
Piet Menu
Artistiek advies
Şeyda Bahadin
Spel
Elem Çilingir
Spel
Ayisha Siddiqi
Spel
Tuğçe Yavuz
Spel
Sanaz Mohammadi
Spel
Tim Vermeulen
Toneel vormgeving
Harpo ’t Hart
Muziek
Martine Manten
Dramaturgisch advies
Tamar Kocken
Regieassistentie
Tom IJpelaar
Techniek
Janneke Defesche
Productie
Marieke Schellekens
Tourneebegeleiding