de politieke macht

Het leven achter de gevel van het stadhuis

Waterdragers

Tussen de zelfdenkende luxaflex, de zelfdenkende liften, de klimaatbeheersing en de koffieautomaten werkt de ambtenaar in de Kennedytoren. Ver weg van hem ligt het tumult van het Eindhovense stadhuis. Daarbinnen raast de politieke storm door het gebouw. 

Tickets & Data

Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.

Politieke apparaat

Wethouders vergaderen samen in het geheim, raadsleden spreken elkaar onderling in de wandelgangen. En als de camera’s aan gaan, is het spel begonnen. Maar de ambtenaar werkt onverstoord door. Om de stad en de wethouder te dienen. Wie is deze onzichtbare kracht? Wat zijn zijn drijfveren, zijn frustraties en zijn humor? Met duizenden houden ze het politieke apparaat draaiende. Voor een keer zetten we de waterdragers van de stad in de spotlights.

Gemeente Eindhoven

Toneelschrijver Marcel Osterop liep drie maanden fulltime mee bij de gemeente Eindhoven in een poging het ondoorgrondelijke apparaat dat de overheid heet te doorgronden. Het is een complexe wereld. Een geheimzinnige wereld. Een wereld waarin duizenden mensen werken aan een gezamenlijk doel. Een paar op de voorgrond. En veel, heel veel op de achtergrond. Met zijn nieuwe toneelstuk Waterdragers ontrafelt Osterop de mechanismes in deze wereld zoals hij die heeft ervaren.

Marcel Osterop

Tekst en concept

Teunkie van der Sluijs

Regisseur

Carola Arons

Spel

Dennis Coenen

Spel

Michiel Nooter

Acteur

Juul Vrijdag

Spel

Maarten van Otterdijk

Toneelbeeld

Dorine Cremers

Dramaturgische begeleiding tom blokdijk

Tom Blokdijk

Schrijfbegeleiding

Interview met Marcel Osterop in Trouw, 2 september 2014

“Over de politiek is al zoveel gezegd. Het leek me interessanter om me te verdiepen in de uitvoerders. De laag mensen die grote invloed hebben op het reilen en zeilen van een stad, maar die we eigenlijk nooit zien of horen. De ambtenaren dus.”

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte

Bedankt! We hebben een e-mail gestuurd naar