Het Zuidelijk en Theater na de Dam
Tilburgse jongeren op het podium tijdens Theater Na de Dam
Theater Na de Dam 2019
Op de avond van de Nationale Dodenherdenking, jaarlijks op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. En ook bij Het Zuidelijk is het te doen!
Tickets & Data
Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.
Jongeren uit Tilburg verdiepten zich onder leiding van theatermakers Lisa Giezen en Rozemarijn Romeijn in de geschiedenis van Tilburg ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zij spraken met ouderen over hoe het was jong te zijn in oorlogstijd. Deze gesprekken, vol herinneringen en verhalen, vormen samen met ander bronmateriaal de basis van de voorstellingen KRAAK & schuifkaas.
Kan je écht weten hoe het was om tijdens de Tweede Wereldoorlog te leven? Kan je dat een beetje voelen, ookal heb je het niet meegemaakt? KRAAK & schuifkaas is een tweeluik. Via geuren, smaken, geluiden en beelden uit deze tijd proberen 14 spelers zich te verplaatsen in iemand anders' herinneringen. Tijdens de negende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig 28 jongerenvoorstellingen, allen gebaseerd op gesprekken met ouderen over de oorlog. En dit jaar voor het eerst in Tilburg.
schuifkaas (Rozemarijn Romeijn)
Het is klaar. Vanaf nu gaat alles anders. Er is te veel verspilling, eten wordt weggegooid, we zijn verwend. Het is afgelopen. Vijfenzeventig jaar geleden waren mensen dolgelukkig met een prei, nu zijn we chagrijnig als de biologische paksoi niet voorradig is. Acht jongeren komen met de oplossing. In een voorstelling die meer op een protest lijkt bevragen ze jou, elkaar en de wereld. Ze zullen er met gestrekt been invliegen, energiek en met lef. Gewapend met persoonlijke verhalen van vroeger en nu, soep en een oude mop. Om voor eens en altijd de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Hopelijk...
Schuifkaas is een term die werd geïntroduceerd in 1944; het was een plakje kaas dat je op de boterham deed, en telkens als je een hap wilde nemen, schoof je het naar beneden. Je rook de kaas, waardoor het leek alsof je het proefde. Als je de droge boterham op had, gaf je de schuifkaas door aan je broer of zus, om hetzelfde te doen.
KRAAK (Lisa Giezen)
Wij zijn de krakers.
We kruipen in andermans herinnering en doen dan net alsof het van ons is.
We stelen ervaringen, bezetten verhalen.
En we vertellen het door alsof het ons is overkomen.
Hoe vertel je aan iemand wat een ander heeft meegemaakt, zonder er iets aan te veranderen? Zonder het verhaal net iets spannender, dramatischer of juist minder heftig te maken? Zodat er een publiek naar kan kijken. Want uiteindelijk moet er een publiek naar kijken. Hoe vertel je een herinnering, die meer dan 70 jaar oud is? Een herinnering die vol met gaten zit en vraagtekens en aannames. Hoe maken we jullie duidelijk hoe het was? Hoe het voelde, hoe het rook, hoe het klonk?
In KRAAK maken 7 jongeren een live reconstructie van de herinneringen die ons verteld zijn. Herinneringen die gaan over het dagelijks leven, dat tijdens de 2e wereldoorlog ook gewoon door ging. Maar ook herinneringen die soms vreemd of pijnlijk of onvoorstelbaar zijn. In een bijna filmset achtig decor, zoeken ze steeds naar de juiste manier om ze aan jullie, ons test-publiek, over te brengen. Zodat we het onvoorstelbare heel misschien een klein beetje voor ons kunnen stellen.
Wij begeven ons in de tussenruimte. Tussen waarheid en fantasie. Tussen toen en nu. Tussen hen en jullie.
Rozemarijn Romeijn
Regisseur
Lisa Giezen
Regisseur
Quinten-Terry Langes
Regieassistent
Twan van Bragt
Tekst
Abshir Ali
Spel
Anne Versteijnen
Spel
Fidelia Soklo
Spel
Helia Ashrafian
Spel
Lola Donkers
Spel
Milda Kruliute
Spel
Inge Sies
Spel
Indy Struik
Spel
Josephine Scholte
Spel
Saskia Godijn
Spel
Juliëtte Verhaar
Spel
Jip Kraak
Spel
Jelisha Ramzan
Spel
Daan Mentzel
Spel
Jac Henneman
Spel
Janneke Defesche
Productie