Liefde, haat en angst voor misplaatste grappen
Mission Molière
Last van een ochtendhumeur? Soms een hekel aan tout le monde? Gekweld door een onbeantwoorde amour? Jaloers op een kluizenaar die zich verstopt in de uitgestrekte bossen van Alaska? Herkenbaar? Dan ben je toe aan deze Mission Molière, een radicale bewerking van de Franse komedie De Mensenhater. Oh la la!
Tickets & Data
Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.
350 jaar na de dood van de Franse komedieschrijver Molière, brengen Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht de personages uit zijn bekendste stuk De Mensenhater tot leven. Of misschien zijn ze nooit echt doodgegaan. Want ironie, komedie en cynisme is van alle tijden. In deze gemoderniseerde versie, die zich afspeelt in het Parijs van de zeventiende eeuw, geven Sarah en Joachim hun eigen visie op humor, hypocrisie en goedbedoelerigheid.
Met een Spiegelpaleis als decor en Frans geïnspireerde kostuums is Mission Molière een vrolijke talige komedie die je verschillende vormen van humor laat zien. De pakkende chansons krijg je gegarandeerd niet meer uit je hoofd (“Laat me zingen!"). De personages hebben elk een eigen karakter en worden in Mission Molière in een hedendaags jasje gestopt.
Salut! Ontmoet de personages uit Mission Molière:
💩 Alceste, een tegendraadse partypooper wordt gespeeld door Louis van der Waal.
❤️Arsinoé, venijnige ongelukkige in de liefde wordt gespeeld door Keja Klaasje Kwestro.
🦪 Célimène, vegetarische oester-liefhebster met social skills om jaloers op te zijn wordt gespeeld door Julia Ghysels.
👬 Philinte, Alceste’s vriend (een echte) & Clitandre, ook leuk, soort van dubbelganger van Acaste. Wordt gespeeld door Joep van der Geest.
🍒 Acaste, licht en fruitige aanbidder van Célimène wordt gespeeld door Gillis Biesheuvel.
🎤 Oronte, masochistisch singersongschrijfster wordt gespeeld door Alicia Boedhoe.
Over Molière
Molière, geboren als Jean-Baptise Poquelin (1622-1673), was een Franse toneelschrijver en acteur die bekend is geworden met zijn satirische komedies. Hij trad met succes op voor Lodewijk de XIV en zijn hele hof in de zaal van het Louvre. Met Les Précieuses Ridicules opende hij een reeks van ongeveer dertig kluchten en blijspelen die hem beroemd maakten, ook lang na zijn dood. In zijn belangrijkste komedies, zoals De Mensenhater, bekritiseerde hij de sociale omgangsvormen van zijn tijd.
“Joep van der Geest en Gillis Biesheuvel zijn heerlijke komediespelers. Het contrast tussen hun excessieve flauwiteiten en oercynicus Alceste, die door Van der Waal gortdroog wordt gespeeld, is geestig.”
“Extra grappig is dat de spelers soms terloops even uit hun rol en uit het hele toneelstuk stappen.”
“Het levert vrolijk metatheater op, in een lachspiegelpaleis vol decadente kroonluchters en lampenkappen.”
“Een met vaart gespeelde meeslepende voorstelling die aan het denken zet maar vooral aan het lachen maakt.”
In de media:
Lees hier een interview met Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht in het NRC.
“Sarah en Joachim bijten zich vast in repertoire en confronteren de schrijver met onze tijdsgeest. Het resultaat: een bijtende spiegel die ons slaat, zalft en heerlijk doet lachen.”
Sarah Moeremans
Regie
Sarah Moeremans is artistiek directeur van Het Zuidelijk Toneel. Sinds 2021 is ze betrokken als vaste regisseur en co-artistiek leider bij het gezelschap. Haar werk is filosofisch reflectief met een vleugje satire en taal als de belangrijkste bouwsteen. Sinds 2013 werkt ze zeer regelmatig met schrijver Joachim Robbrecht. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte ze o.a. de tekstloze voorstelling Shut Up and Play With Me, theaterexperience What Ever Happened to Mr. Pete? en de bingewatchvoorstelling Crashtest Ibsen.
Joachim Robbrecht
Tekst
Gillis Biesheuvel
Spel
Alicia Boedhoe
Spel
Joep van der Geest
Spel
Louis van der Waal
Spel
Kato Cornil
Regieassistent
Daphne de Winkel
Kostuumontwerp
Piet Menu
Artistiek advies
Timo Merkies
Geluidsontwerp
Stan Bannier
Lichtontwerp
Tom IJpelaar
Techniek
Rianne Valstar
1e productieleider
Artun Alaska Arasli
Tekstadvies
Ilse Vermeulen
Kostuums
Sofie Knijff
Fotografie