Het Zuidelijk Toneel en Stefaan Van Brabandt
Actueler dan ooit
Marx
Vraagtekens zetten bij je eigen voorstelling, dat doe je niet als gezelschap. Maar toch: Socrates is voor de eeuwigheid, Spinoza gaat ook nog wel wat eeuwen mee, maar Karl Marx? Onterecht vraagteken, vindt regisseur Stefaan Van Brabandt. De ideeën van de grondlegger van het communistisch gedachtengoed zijn volgens hem actueler dan ooit.
Piet Menu over de voorstelling Marx
0:00
Tickets & Data
Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.
Monoloog
Na de alom geprezen theatermonoloog Socrates en de eerste tournee van Marx in seizoen 2017-2018, kruipen Frank Lammers (NL) en Johan Heldenbergh (BE) voor deze reprise opnieuw in de huid van Marx.
De huidige mens zaagt de tak af waarop hij zit. Het kapitalisme maakt een rechtvaardig en duurzaam leven op aarde onmogelijk. Deze gedachte noteerde Karl Marx meer dan 150 jaar geleden. Hoezo een filosoof met een baard? Bijkomend toeval: het is in 2018 tweehonderd jaar geleden dat Karl Marx werd geboren. Stefaan Van Brabandt: “Voor Marx zijn de kwaliteit van leven en gelijke kansen voor ieder mens leidend. Hij schrijft letterlijk: ‘Een samenleving die groeit in rijkdom zonder armoede te laten afnemen, moet verrot zijn tot in haar diepste kern.’”
Aanbeden en vervloekt
In de voorstelling kijkt Marx als een levende dode terug op zijn leven en denken. Op zijn begrafenis waren maar zeven mensen aanwezig. Geen van zijn publicaties kreeg tijdens zijn leven veel erkenning. Een leven dat werd geteisterd door ziekte, armoede en conflicten, maar dat ook veel engagement en liefde kende. Na zijn dood werd Marx zowel aanbeden als vervloekt; want zijn goede intenties plaveiden ook de weg naar de hel: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’. Marx kijkt in deze theatermonoloog met de ogen van nu terug op zijn erfenis. Met een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.
“Het scherpste politieke theater dat ik in tijden heb gezien. Confronterend en prikkelend. We gingen aangevuurd en gloedvol naar buiten.”
Frank Lammers en Johan Heldenbergh zijn Karl Marx
Johan Heldenbergh, Frank Lammers en Stefaan Van Brabant (vlnr).
Een monoloog en twee acteurs? Dat werkt niet. In België speelt Johan Heldenbergh Marx. In Nederland is dat Frank Lammers.
“De tekst van Van Brabandt swingt en zingt als het sextet van Miles Davis ten tijde van Kind of Blue, de boodschap bijt.”
Stefaan Van Brabandt
Concept, tekst en regie
Stefaan Van Brabandt (Gent, 1979) is (toneel)schrijver, acteur, singer-songwriter én filosoof. Dat maakt hem tot dé man om ons een spiegel voor te houden. In zijn stukkenreeks rond de grote wijsgeren vloeien heden, verleden en toekomst samen. Theater dat uitnodigt tot denken. Geschreven in taal die ons lijkt toe te zingen. Bij Het Zuidelijk Toneel maakte Stefaan vier succesvolle filosofenvoorstellingen Socrates, Marx, Spinoza en Sartre & de Beauvoir.
Frank Lammers
Acteur
Johan Heldenbergh
Acteur
Wannes Gyselinck
Dramaturgie
TailormadeSuits
Pak
Piet Menu
Artistiek advies
Dimitri Devos
Techniek
Emile van Gils
Techniek