Het Zuidelijk doet Shakespeare

Wie heeft er echt de macht?

Macbeth

Lucas De Man regisseert de Shakespeare klassieker 'Macbeth', over het sluimerende gevoel van onmacht. Macbeth probeert zich staande te houden in een wereld waarin onzichtbare machthebbers regeren. Maar kan dat nog als iedereen iets van hem wil en alles wat hij doet en zegt openbaar is?

Tickets & Data

Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.

Mijn Macbeth

Toen Lucas De Man de Amerikaanse hitserie House of Cards zag dacht hij: dit is mijn Macbeth. Lucas combineert dit met de noodlottige ervaring van voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm en vraagt romanschrijver Jamal Ouariachi om met deze elementen een nieuwe tekst te schrijven. De ooit zo sterke liefde tussen Macbeth en zijn Lady Macbeth wordt op de proef gesteld als haar man gebroken terugkomt uit de oorlog. Zij zoekt naar de Macbeth van weleer, maar voelt dat er iets is veranderd. Terwijl hun macht toeneemt, verliezen zij steeds meer de wereld om hen heen en tenslotte ook elkaar.

Jamal Ouariachi (winnaar BNG Literatuurprijs 2015) schrijft samen met Lucas een snedige en eigentijdse Macbeth waarin de complotten en intriges elkaar snel opvolgen. De continue strijd tussen de hoofdfiguren versluiert daar waar de echte macht zit. Maar wie kan het wat schelen, als de eigen muren op instorten staan.

NRC Handelsblad, 15 maart 2016 ★★★★☆

“'In gejaagd gespeelde scènes laat deze explosieve Macbeth overtuigend zien dat geweld altijd meer geweld oproept, en nooit minder.' ”

Cast

Lucas De Man

Lucas De Man

Tekst en regie

Lucas De Man (Roeselare, 1982) is regisseur bij HZT, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur (AvroTros). Lucas beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid energie die in alle richtingen stroomt: hij maakt theatervoorstellingen, beeldende kunstinstallaties, performances en projecten die buiten de disciplines treden. Hij verwondert, verstrooit, verbaast, verwart. Het doel is te komen tot een ont-moeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn. Dit seizoen speelt hij bij HZT zijn De Man Is Lam en De Man door Europa. Voor het vervolg op die laatste maakt hij een reis naar Azië, die zal uitmonden in Hello Asia.

Jamal Ouariachi

Tekst

Mark Kraan

Spel

Saskia Temmink

Spel

Servaas Petrov

Spel

Dennis Coenen

Spel

Ludo Hoogmartens

Spel

Isil Vos

Spel

Hendrik Aerts

Dramaturgie

Pascal Leboucq

Toneelbeeld

Sacha Zwiers

Kostuumontwerp

Karl Klomp

Videokunst

Julian Maiwald

Lichtontwerp

Tom Blokdijk

Tekstdramaturgie

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte

Bedankt! We hebben een e-mail gestuurd naar