Het Zuidelijk en Artemis

Een voorstelling voor 8 jaar en ouder

Hoe de grote mensen weggingen en wat er daarna gebeurde

Vandaag gaan de grote mensen vertrekken. Het zijn hardwerkende ouders, maar ze houden niet meer van hun kroost. Ze pakken hun karren vol huisraad en zijn weg. In huizen van het middeleeuws dorp slapen de kinderen. Zij weten nog van niks. De muziek stopt, het licht gaat aan, het stuk valt stil. Dan klautert een kind het toneel op. Een kind uit het publiek. Een ander kind volgt. Wat nu?

Tickets & Data

Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.

Tot nu toe

Het is net echt, dat middeleeuwse dorp op het toneel, met die fraai geschilderde natuur op de achtergrond. Het ruikt naar vers hooi, dat net van het land is gehaald. In de verte klinkt muziek. Voorop het podium staat een marskramer een verhaal te vertellen. Hij vertelt over de hardwerkende ouders, die hun kinderen desnoods met hun leven tegen wolven of andere plagen beschermen. Een zwaar en ruig bestaan, maar vol toewijding en liefde.

Tot nu toe. Want de ouders hebben besloten weg te gaan. Ze houden niet meer van hun kroost. Zomaar, opeens. Ze hebben het nog even geprobeerd, maar opvoeden zonder liefde is niet te doen. Dus pakken ze hun karren vol huisraad, enigszins schaamtevol maar vastbesloten. Ze vertrekken. In de huizen van het dorp slapen de kinderen. Zij weten nog van niks. Weg zijn de grote mensen. De muziek houdt op. Een leeg toneel, de marskramer is inmiddels ook vertrokken. Het stuk staat stil. Mag dat wel in een theater?

Er staat een kind op. Een kind uit het publiek. Het klautert het toneel op. Het lijkt te weten waar het heen moet. Een ander kind volgt, het kind dat met jou meekwam misschien wel. Wat nu?

Volkskrant, 15 augustus 2016 ★★★★☆

“Spannende, originele verbeelding van een onoverbrugbare generatiekloof, waarbij de kinderen alle regels aan hun laars lappen.”

Cultureel Persbureau, 13 augustus 2016 ★★★★★

“Jetse Batelaan is een groot vernieuwer van het theater”

Theaterkrant, 12 augustus 2016 ★★★★★

“Het theaterseizoen is begonnen, met een absoluut hoogtepunt. Wat een concept! Wat een speelsheid en plezier, wat een prettig soort anarchie.”

Brabants Dagblad, 12 augustus 2016

“Zelden een theaterstuk gezien dat het publiek zo ademloos volgde.”

Jetse Batelaan

Jetse Batelaan

Regie

Jetse Batelaan (Leiden, 1978) is regisseur en artistiek leider van Theater Artemis. Hij heeft oog voor de ploeterende mens en met die blik maakt hij beeldend, fantasievol en helder theater dat verrast en raakt. Zijn aanpak is radicaal.  

Piet Menu

Piet Menu

Artistiek advies

Piet Menu (Roesbrugge, 1977) is de artistiek leider van het Zuidelijk Toneel. Van Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Festival Cement, het Huis van Bourgondië tot opnieuw De Brakke Grond: Piet werkt al bijna zijn hele carrière als Belg in Nederland. Dat betekent dat hij het gewend is om over grenzen heen te reiken. De makers met wie hij bij HZT werkt komen dan ook uit Nederland en België, vanuit de theaterwereld en daarbuiten. Want Piet gelooft in veelkleurigheid. Dankzij de veelheid aan makers richt het werk dat HZT presenteert zich op vele publieken. Kan er worden samengewerkt met diverse maatschappelijke partners. Kan er een wisselwerking ontstaan tussen al die verschillende groepen mensen. Zo komt het werk in de wereld en de wereld in het werk. 

Simon van der Geest

Tekst

Theun Mosk

Decorontwerp

Peter Anthonissen

Dramaturgie

Tjebbe Roelofs

Spel

Esther Snelder

Spel

Dennis Tiecken

Spel

Nimuë Walraven

Spel

Willemijn Zevenhuijzen

Spel

Met dank aan

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte

Bedankt! We hebben een e-mail gestuurd naar