Heritage from Royalty
In het kader van Keti Koti, verdiepen 15 jongeren zich onder leiding van Myra Fanta Bodian in de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Nederland. Door middel van een bookclub collecteren ze verhalen, schrijven ze deze op, spreken ze deze uit en leggen ze deze vast in een (digitaal) museum.
Tickets & Data
Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.
Dit alles doen ze, zodat jij tijdens de herdenking en viering van Keti Koti dekolonisatie van lichaam en geest kunt ervaren. Geïnspireerd door het (digitaal) museum, een speciale Keti Koti maaltijd uit de traditioneel Afro–Surinaamse keuken, oude én nieuwe rituelen maak je zo onderdeel uit van deze theatrale herdenking. Waarin we stil staan bij het verleden, vooruit kijken naar de toekomst en samen vrijheid, gelijkheid en verbondenheid vieren. Als bezoeker van het museum onderga je de performances, je kijkt er niet alleen naar je ondergaat het ook. Je ontvangt een pakket waarmee je de performances thuis kan ondergaan.
NAAR HET MUSEUM
KLIK HIER OM HET MUSEUM IN TE GAAN
Bezoek de tentoonstelling door dit linkje te volgen. Dat brengt je naar ons digitale museum. Hier kun je navigeren door met je muis op de vloer te klikken waar je naartoe wilt, of door middel van de pijltjestoetsen op je toetsenbord. Eenmaal daar kun je klikken op de kunstwerken om ze te bekijken. Of je klikt op het informatie icoontje om meer te weten te komen. Laat je je liever rondleiden? Dan kun je onderaan je venster op de play-knop drukken om je rondleiding te starten!
Download de poster van Anton de Kom en de achtergrondinformatie onderaan deze pagina ⬇
Dekolonisatie
De gehele wereld is verbonden door onze koloniale geschiedenis. Het koloniale tijdperk heeft ons gekoloniseerde lichamen en geesten gegeven. Het de-humaniserende beeld over zwarte mensen heeft zich in ons lichaam en geest geïnstitutionaliseerd. Want het beeld wat we hebben van zwarte mensen begint niet bij hoe de koningen en koninginnen in Afrikaanse landen/gebieden leefden voor de kolonisatie. In onze boekenlijsten zit geen Afrikaanse literatuur, we kennen geen uitvinders, geen helden.
Onze beeldvorming over zwarte mensen begint vaak bij de kolonisatie. Toen kwamen zwarte mensen in het beeld van witte mensen dus vanaf dan bestaan zwarte mensen. Waarom weten we niks over Afrikaanse geschiedenis voor de kolonisatie?
Ons lichaam en brein is gekoloniseerd. Hoe kunnen we ons hiervan bevrijden? We kunnen dat alleen doen door een actieve keuze te maken. De bril van kolonisatie af te zetten. We moeten ons lichaam en geest dekoloniseren. Ontdoen van de koloniale gedachtegang waarin een ander mens met diens cultuur bezit is.
De performances
De performances gaan onder andere over: De verzet strijd van de Marrons, het leiderschap van Afrikaanse Queen Yaa Asantewaa, de geschiedenis van Afrikaanse koninkrijken, de doorwerking van koloniaal verleden en meer. We willen met de tentoonstelling de kracht benadrukken die voorouders (kunnen) geven. En zichtbaar maken hoe hun aknowledgement invloed kan hebben op een veelkleurig toekomstbeeld vol gelijkwaardigheid en kracht.
Dit project is tot stand gekomen en vormgegeven met inbegrip van de gedachte een stem te geven aan de verhalen van iedereen die affiniteit heeft met dit onderwerp. We zijn als Het Zuidelijk Toneel heel blij met de jonge mensen die het hebben aangedurfd hun voorouders te onderzoeken en samen met ons dit project vorm hebben gegeven. We proberen hierin altijd zorgvuldig te werk te gaan.
We staan altijd open voor feedback, suggesties of gewoon een goed gesprek. Neem hiervoor direct contact met ons op.
“Heritage from royalty is een manifest van dekolonisatie. Wij gaan vermenselijken. We gaan ons verbinden met onze voorouders om te weten wie we in het hier en nu zijn en om de toekomst te bepalen. De toekomst van een gedekoloniseerde wereld.”
Ilrish Kensenhuis
Initiator & coördinatie HZT
Myra Fanta Bodian
Concept en regie
Jasmin Deekman
Maker Dans
William van der Voort
Fotograaf beeld
Lena Aarts
Bookclub & (digitaal) museum
Juliet Baah
Bookclub & (digitaal) museum
Jocelyn Baah
Bookclub & (digitaal) museum
Elisa Lo-A-Njoe
Bookclub & (digitaal) museum
Latisha Boor
Bookclub & (digitaal) museum
Valeski Boor
Bookclub & (digitaal) museum
Jasmine Boor
Bookclub & (digitaal) museum
Jouk/Sam Keuning
(digitaal) museum
Carolien Ruoff
Bookclub & (digitaal) museum
Anne Versteijnen
(digitaal) museum
Ilse Schutter
(Digitaal) museum
Hans Broek
Kunstenaar werk op foto
Robin Kersten
Stylist campagne beeld
Tim Verbeek
Productie
Silvy Levens
Productionele ondersteuning
Museum de Pont
Met dank aan
Djesse-Stéphanie Booto Baondjo Bentoto
Book club
Iman Balsa Mendonça
Book club
Fatuma Hashi
Book club
Saron Tesfahuney
Book club
Marian Markelo
Winti Priesteres
Josè Tojo
Vertelkunst Mato
Carla Mohaameth
Keti Koti Dialoogtafel Tilburg
Peter Cadmus
Muziek
• Onze voorouders
• Onze voorouders