Ontrafeling van de media macht

Achter de schermen van het Eindhovens Dagblad

De Waakhonden

Toneelschrijver Marcel Osterop en regisseur Roeland Hofman lopen twee maanden mee bij het Eindhovens Dagblad om te ervaren hoe een krant werkt. Niet alleen wordt onderzocht hoe het nieuws wordt vergaard, maar ook wie beslist welk nieuws de krant haalt en wat er op de voorpagina verschijnt. Ze schuiven aan bij vergaderingen en volgen de journalisten van het Eindhovens Dagblad door de regio.

Tickets & Data

Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.

Media

De hevige brandhaarden in de wereld, de gewonnen (of verloren) voetbalwedstrijd en de omgewaaide boom in de wijk. We lezen het bij een kop koffie en een boterham aan de ontbijttafel. In de ochtend komt het nieuws tot ons via de krant, op knisperend papier of modern digitaal. We lezen de verhalen van journalisten die als een razende reporter pijlsnel op de plek zijn waar nieuws wordt gemaakt of historie wordt geschreven. Met een vlijmscherpe pen doen ze verslag van de gebeurtenissen van alledag en bijten zich erin vast om de onderste steen boven te krijgen. 

Waakhond van de democratie Naast de nieuwsgaring en het functioneren van een krant, zijn Marcel en Roeland ook heel benieuwd wat voor positie een krant inneemt in de samenleving. Een krant is de waakhond van de democratie en dit gegeven staat of valt met onafhankelijkheid, maar een krant wil ook verkopen. En hoe  verhoudt zich dat met die onafhankelijkheid? Tot slot is er de vraag wat een krant toevoegt in deze tijd waarin het nieuws van alle kanten naar ons toekomt, 24 uur per dag. Genoeg vragen om weken zoet mee te zijn terwijl ze zich onderdompelen in het krantenleven. 

Marcel Osterop

Tekst en spel

Roeland Hofman

Regie

Lotte Dunselman

Spel

Pieter Genard

Spel

Eva van Manen

Spel

Lisanne Hakkers

Toneelbeeld

Esmée Thomassen

Kostuumontwerp

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte

Bedankt! We hebben een e-mail gestuurd naar