Het Zuidelijk Toneel

Naar de roman over de meest gehate vrouw van België

De vrouw die de honden eten gaf

In de zomer van 2012 werd België opgeschrikt door het nieuws dat Michèle Martin vervroegd zou vrijkomen na 16 jaar in de cel. In de pers werd zij de meest gehate vrouw van het land genoemd, de vrouw die twee kinderen in een kelder had laten verhongeren en sterven. Haar daden – of gebrek aan daadkracht – leken onvergeeflijker dan die van haar echtgenoot, moordenaar en verkrachter Marc Dutroux. 

De roman De vrouw die de honden eten gaf zette België in 2014 weer op stelten. Schrijfster Kristien Hemmerechts probeerde zich in Martin te verplaatsen, op basis van feitelijke getuigenissen en documenten. Ze stelde haar niet voor als een monster, maar als een heel gewone vrouw, een angstige, egoïstische, laffe vrouw, dat wel, maar ook een verrassend toegewijde moeder, en dochter. Er leek een verwarring te ontstaan tussen auteur en personage. Het trauma is duidelijk nog niet verwerkt.

Theater-coryfee en Theo d’or en Gouden Kalf winnares Marie-Louise Stheins was van meet af aan gefascineerd door de roman van Hemmerechts en wilde de tekst op het podium brengen. In Julie Van den Berghe vond ze een regisseur die de uitdaging aandurfde. Marie-Louise staat met een kind op het toneel. Indringend theater, dat staat vast.  

Piet Menu

“Theater moet ook gaan over datgene wat ons ongemakkelijk maakt. Deze voorstelling leert ons misschien nog meer over onszelf dan over Michèle Martin.”

Marie-Louise Stheins

Spel & tekstbewerking

Julie Van den Berghe

Regie & tekstbewerking

Jannes Noorman

Geluidsontwerp

Piet Menu

Dramaturgisch advies

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte

Bedankt! We hebben een e-mail gestuurd naar