Het Zuidelijk en Stichting Nieuwe Helden

Lucas De Man neemt je mee in een reis door Europa​

De Man door Europa

Een theatrale lecture performance over de opkomende generatie visionairs van Europa. In deze voorstelling neemt Lucas zijn publiek met behulp van interviewfragmenten mee langs de belangrijkste inzichten en strijdpunten van de jonge generatie Europeanen die hij op zijn reis tegenkwam.

Piet Menu over de voorstelling De Man door Europa

0:00

Reisverslag

Aanslagen op Europees grondgebied, grenzen die worden gesloten, de oude dame genaamd Europa heeft het zwaar. De ontwikkeling waarin ons continent zich momenteel bevindt, vormt het uitgangspunt voor De Man door Europa. Voor deze solovoorstelling reisde Lucas De Man door Europa, deed 17 steden in 8 landen aan en interviewde meer dan 20 creators die opstaan en strijden voor verandering, om de maatschappij waarin ze leven vorm te geven. Lucas neemt jou mee op zijn reis en door de geschiedenis van Europa.

Tijdens zijn reis door Europa sprak Lucas zowel met historici over de grote ‘oude’ meesters  zoals Jheronimus Bosch, Erasmus, Thomas More en Luther als de jonkies: kunstenaars, denkers en sociaal creatieve personen in de breedste zin van het woord die allen bezig zijn met hun zoektocht naar nieuwe manieren van samen-leven in deze tijden van veranderingen.

Cultuurpers, 9 augustus 2015

“Zelden meegemaakt dat een voorstelling zo’n actueel inzicht kon veroorzaken”

Volkskrant, 10 augustus 2015

“Lucas De Man pakt zijn publiek in op hartveroverende wijze, met hulp van interviews, video, boeken en Playmobilpoppetjes”

Piet Menu

“In tijden van verandering, biedt ons rijke verleden inzichten voor de toekomst. Door letterlijk met elkaar in dialoog te gaan ontstaan komen we tot nieuwe zienswijzen. Lucas slaagt er als geen ander in je mee te nemen.”

Lucas De Man

Lucas De Man

Concept, regie en spel

Lucas De Man (Roeselare, 1982) is regisseur bij HZT, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur (AvroTros). Lucas beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid energie die in alle richtingen stroomt: hij maakt theatervoorstellingen, beeldende kunstinstallaties, performances en projecten die buiten de disciplines treden. Hij verwondert, verstrooit, verbaast, verwart. Het doel is te komen tot een ont-moeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn. Dit seizoen speelt hij bij HZT zijn De Man Is Lam en De Man door Europa. Voor het vervolg op die laatste maakt hij een reis naar Azië, die zal uitmonden in Hello Asia.

Piet Menu

Artistiek advies

Ruut van der Beele

Videomontage en regie

Kimberly Major

Dramaturgie en projectleider

Thomas Vanheste

Journalistieke ondersteuning

Ton Vorselaars

Camera

Pepijn Robben

Camera

Matthijs Rümke

Met dank aan

Emile van Gils

Techniek

Tom IJpelaar

Techniek

Maarten Snoeck

Techniek

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte

Bedankt! We hebben een e-mail gestuurd naar