Het Zuidelijk Toneel en Alles voor de Kunsten

Over #MeToo, macht en moraal

Casting 'The Pass'

Waar macht is, is misbruik nooit ver weg. De wereldwijde #Metoo beweging bracht ook in Nederland machtsmisbruik in de film-, theater- en sportwereld naar buiten. In Casting "The Pass" onderzoekt regisseur Bram Jansen de relatie tussen dader en slachtoffer. In Casting 'The Pass' doet een jonge acteur auditie voor zijn droomkans: topvoetballer in het theaterstuk ‘The Pass’. Hij wordt ontvangen in de keuken van de castingdirector waar hij, eenmaal binnen, langzaam wordt meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping. Waar rollen worden verwisseld, grenzen worden opgerekt en verlegd.

Piet Menu

“Casting "The Pass" is een oefening om complexe zaken complex te laten en uiteindelijk toch ons rechtvaardigheidsgevoel te laten spreken”

Bram Jansen

Bram Jansen

Concept & regie

Bram Jansen (regisseur) studeerde in 2012 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht met Kijken naar Julie, een eigenzinnige studie van Freule Julie van Strindberg. Op het Russische Baltic House festival in St. Petersburg won Bram de ‘Breakthrough Award’ voor deze voorstelling. Als regisseur was hij werkzaam voor Toneelgroep Maastricht, Theater Oberhausen (Duitsland), fABULEUS (België), Schauspielhaus Zürich (Zwitserland) en Theater Luzern (Zwitserland) waar hij vele werken creëerde, waaronder het met een 'Oberhausener Theaterpreis' bekroonde Anatol. Ook maakte hij, vaak samen met choreograaf Ryan Djojokarso, uitstapjes naar dans- en muziektheater, zo regisseerde hij het aangrijpende verhaal van Romana Vrede in het door Het Nationale Theater gecoproduceerde Who’s afraid of Charlie Stevens?. In 2019 regisseert hij bij het Luzerner Theater de operette Märchen im Grand Hotel. Eerder maakte Bram bij Het Zuidelijk Wie mag er dood? en Shirt uit, Fahd!. Dit seizoen regisseert hij Achttien en Casting the Pass

Jord Knotter

Spel

Gerardjan Rijnders

Spel

Piet Menu

Dramaturgisch advies

Jorg Schellekens

Geluidsontwerp

Laura de Jong

Decorontwerp

Liet Lenshoek

Tekstcoach

Jolanda van de Ven

Kostuumontwerp

Emile van Gils

Lichtontwerp

Diane du Pont

Productie

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte

Bedankt! We hebben een e-mail gestuurd naar