Helden

een gekleurde blik op verleden en toekomst

Thema Helden

Vanaf 2021 stellen we elk half jaar een nieuw thema centraal dat ons veelzijdige programma focus geeft en volop mogelijkheden biedt om te verbinden. Een paraplu voor een scala aan voorstellingen binnen terugkerende formats. En het eerste thema is: HELDEN - een gekleurde blik op verleden en toekomst.

Heroine Web

In de maak

Instead of Heroes

Instead of Heroes

Helden? Niet alleen grammaticaal een mannelijk begrip, het woord held is in alle opzichten ingekleurd door een te grote hoeveelheid aan testosteron en steroïden. In deze nieuw geschreven voorstelling kiezen we voor de sprekende vrouw.


De voorstelling zal ivm de geldende Corona maatregelen niet live gespeeld kunnen worden.


Fascist Worden Web

Voorstelling

Fascist worden

Fascist worden

We zijn nooit weggeweest.
We zijn als herpes.
Als een virus dat tientallen jaren
in de zenuwwortel van de democratie sluimert,
de indruk wekt totaal afwezig te zijn,
om dan,
bij de eerste zwakte van het immuunsysteem,
in volle glorie,
tevoorschijn te komen.

De Bastaard

In de maak

De Bastaard

De Bastaard

“Ik ben een bastaard, een halfbloed, een vuilnisbakkenras. Mijn X-chromosoom komt uit de Vlaamse Kempenklei, mijn Y-chromosoom uit het mulle Atlaszand.” Aan het woord is Rashif El Kaoui. Samen met Ahmet Polat reconstrueren zij de route van Rashifs vader, die vanuit Marokko naar België reisde en uiteindelijk stierf in Zuid-Frankrijk. Een terugkeer naar een vader die hij amper heeft gekend. Ahmet gelooft dat een reis de beste stap zou zijn voor Rashif, om het bloed te begrijpen dat door hem vloeit. De reis vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in een wereld waarin zij als ‘bastaards’ niet gewild zijn. 

Hero

Project

#Hero

#Hero

Met Soufiane Moussouli, Fouad Lakbir en Luan Buleshkaj van Spoken Stories ontwikkelen we samen een coronaveilige jongerenvoorstelling voor pleintjes, basketbalveldjes, sportzalen en scholen. Een interactief verhaal op de grens tussen voorstelling en workshop over echte helden. 

Amazonen 2

Voorstelling

A MA ZON EN

A MA ZON EN

Penthesilea: koningin der Amazonen
Achilles: held der Grieken
treffen elkaar op het slagveld. Zij wil hem en hij wil haar, de aantrekkingskracht is onmetelijk, maar een leven samen onmogelijk. Een Amazone-koningin dient nooit verliefd te worden op één man in het bijzonder. Een Griekse held dient een Griekse vrouw te trouwen en zéker geen Amazone.

Project

Hiiipower Liggend Web

HIIIPOWER

In het nieuwe talentontwikkelingsproject HIIIPOWER werkt Het Zuidelijk Toneel samen met De Herman Brood Academie, WOO HAH! en 16 jonge talenten aan een uniek project dat in het voorjaar van 2021 start. HIIIPOWER biedt ruimte aan zowel talenten mét als zonder kunstvakdiploma om zichzelf en hun talent verder te ontwikkelen. De werving van de talenten loopt van 16 december t/m 20 februari 2021. 

Aanmelden kan via de website van HIIIPOWER, check de projectpagina voor meer informatie. 

Project

Heldenketting Web

Heldenketting

De opening van het Helden thema. Welke helden kleuren jouw stad? In Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Breda, Roosendaal en Helmond maken we een portretten estafette van niet-alledaagse helden.

Het Zuidelijk Toneel is op zoek gegaan naar o.a. de Onofficiële Nachtburgemeester, de Zorg-held, de Vliegensvlugge Vakkenvuller, De Armoede Aanvaller en vroeg hen; Wie is jouw held? Dit resulteert in een heldenketting van 50 helden.

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte