Een reis om te begrijpen

Een documentaire, voorstelling en veel meer over de staat van Europa

In Search of Europe

Eurocrisis, sociale ongelijkheid, immigratie, terrorisme, fascisme. Het kookt in Europa. We zien onze systemen kraken, zowel de financiële en politieke als sociale. Europa zit in een transitietijd, maar een transitie waar naartoe?

Op reis

In juni 2015 ging Lucas De Man op reis om ons Europa van vandaag beter te begrijpen. Want, onze Europese samenleving verandert. We leven in een spannende en inspirerende tijd waar een verschuiving te zien is van hiërarchische top-down naar een sociale bottom-up samenleving. 

Deze transitie is een voedingsbodem voor sociaal creatieve denkers en makers. Zij zien kansen om nieuwe ideeën en manieren van samen-leven een plek te geven. Lucas De Man ging op zoek naar wat er gedaan wordt om de samenleving te veranderen. Samen met een journalist, een dramaturg en een camerateam reisde hij in 30 dagen langs 17 steden in Nederland, België, Polen, Italië, Spanje, Duitsland, Turkije en Griekenland. 

In deze landen ontmoette Lucas zowel historici als hedendaagse creators. Hij sprak met de historici over de grote denkers en makers van 500 jaar terug zoals Jheronimus Bosch, Desiderius Erasmus, Thomas More en Niccolò Machiavelli. Met hedendaagse creators (kunstenaars en sociaal creatieven) praatte hij over hun zoektocht naar nieuwe manieren van samen-leven in deze tijden van veranderingen.

Multidisciplinaire kunstproject In Search of Europe bestaat uit een drietal deelprojecten die zijn geïnspireerd op deze reis door Europa.

Voorstelling

Hzt Web 1920X1080 De Man Door Europa

Voorstelling

De Man door Europa

De Man door Europa

Een theatrale lecture performance over de opkomende generatie visionairs van Europa. In deze voorstelling neemt Lucas zijn publiek met behulp van interviewfragmenten mee langs de belangrijkste inzichten en strijdpunten van de jonge generatie Europeanen die hij op zijn reis tegenkwam.

Bekijk De Man door Europa

Documentaire

project In Search Of Europe-docu Meeting Modern Visionairies

Meeting Modern Visionaries

In de documentaire In Search of Europe, Meeting Modern Visionaries deelt Lucas de hoogtepunten en inzichten van zijn reis. Ontmoet de creators, ontdek hun projecten en zie hoe het deze generatie niet gaat om het creëren van een betere wereld, maar om een stukje samenleving. 

Bekijk de documentaire

Al het andere

Project In Search of Europe_WOLK Voorkant Avond

Kunstinstallatie

project WOLK

project WOLK

Lucas De Man en Pascal Leboucq hebben midden in de stad 's-Hertogenbosch een WOLK gebouwd. Een toren van 22 meter hoog met daarin een wonderlijke theatrale queeste door een gangenstelsel met trappen en gangen die je leiden naar het dak. WOLK biedt een heerlijk uitzicht en een prachtig verhaal waarin een meisje jou op tocht neemt naar de top van een berg.


Bekijk project WOLK
Lucas De Man

Lucas De Man

Creator

Lucas De Man (Roeselare, 1982) is regisseur bij HZT, artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden en presentator van Kunstuur (AvroTros). Lucas beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid energie die in alle richtingen stroomt: hij maakt theatervoorstellingen, beeldende kunstinstallaties, performances en projecten die buiten de disciplines treden. Hij verwondert, verstrooit, verbaast, verwart. Het doel is te komen tot een ont-moeting: een moment van niet moeten, een moment waarin je als mens jezelf mag zijn. Dit seizoen speelt hij bij HZT zijn De Man Is Lam en De Man door Europa. Voor het vervolg op die laatste maakt hij een reis naar Azië, die zal uitmonden in Hello Asia.

Het Zuidelijk
houdt je op de hoogte

Bedankt! We hebben een e-mail gestuurd naar