Ik heb mijn hele leven gedacht dat nectarines pruimen waren.
En dan. Ja, dan pas, na al die tijd, begin je met denken.
Maar waar heb ik dan nog meer een verkeerd beeld van?
Een hond? Een telefoon? Dit is de goede kant van het zoethoutje.
Daar, in de verte is een einde.
– Zo Dus, Koen Frijns (2023)
Welke werelden kan taal oproepen, hoe ontstaan nieuwe verhalen en wat is de relatie tussen taal en identiteit? Deze en andere spannende vragen komen aan bod in de voorstelling Zo Dus, een monoloog over taal en communicatie, bedoeld voor leerlingen van 4 en 5 VWO. In een half uur neemt auteur en performer Koen Frijns de leerlingen mee in een duizelingwekkende muzikale taaltrip: met Brabantse straattaal en absurdistische anekdotes laat Koen via een liefdesverhaal de veelzijdigheid van het woord zien.
Middelbare scholen
Zo Dus wordt van september tot en met november 2023 gespeeld op middelbare scholen in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant. De voorstelling wordt bovendien aangevuld met een nagesprek en een speciaal voor de voorstelling gemaakte magazine.
Het doel is om leerlingen in aanraking te laten komen met de rijkdom van taal, óók buiten de kaft van het boek: in spoken word, in appjes, in podcasts, en in de nieuwe songtekst van je favoriete artiest. En scholieren die echt enthousiast zijn naderhand, kunnen een kijkje nemen bij de studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen
Credits Zo Dus
Tekst en spel: Koen Frijns
Regie: Peter Vandemeulebroecke
Nagesprek: Julia van der Pas
Artistiek advies: Piet Menu, Frank Tazelaar, Jos Joosten en Paul Hulsenboom
Projectleiding: Femme van den Berg
Hoofdredactie magazine: Myrna Eppings
Ontwerp magazine: Jos Lenkens
Educatief advies: Lisa Ruskus
Met dank aan: Lira Fonds
Zo Dus is geproduceerd door Wintertuin, Het Zuidelijk Toneel en de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit, Nijmegen.