Het Zuidelijk Toneel lanceert groots Helden-thema voor 2021
De afgelopen anderhalf jaar heeft artistiek directeur Piet Menu een honderdtal gesprekken gevoerd met mensen binnen en buiten de kunstensector. Over de vraag waar volgens hen kunst en cultuur over moet gaan. Daar kwam een lijst van 45 thema’s uit. Na enquêtering van een vierhonderdtal mensen volgde de einduitslag: 8 thema’s waar het Zuidelijk Toneel de volgende vier jaar aan gaat werken. En het eerste is: Helden – een gekleurde blik op verleden en toekomst.
Een thema met acht projecten die allemaal een andere kant van het heldendom belichten. Met Sarah Moeremans nieuw aan boord als co-artistiek leider, naast Piet Menu, bestormt Het Zuidelijk Toneel de theaters met een groots arsenaal aan verbeelding.
Over Helden
Je hebt ze op sokkels en sokken. In sport en in geschiedenisboeken, sommige levensecht andere bij elkaar gefantaseerd. Van kinds af aan geven ze ons leven kleur en dienen ze als wegwijzer. Sommigen zijn het tegen wil en dank, anderen hebben er hun leven voor gegeven. Wat zij allen delen is zelfopoffering en moed. Onze geschiedenis werd geschreven door de ogen van onze helden. Waardoor een deel van het verhaal ook niet wordt verteld.
Ook op persoonlijk vlak zijn helden invloedrijker geworden. In de oudheid waren helden halfgoden, maar doorheen de tijd zijn helden steeds meer mensen geworden met bereikbare idealen, als je er maar hard genoeg voor werkt. Zijn we daarom zo ongelukkig?
Het thema Helden is voor Het Zuidelijk Toneel een positief-kritisch onderzoek naar de rol van helden in de huidige tijd. We zetten mensen in het zonnetje maar staan ook stil bij die verhalen die niet worden verteld en de mogelijke bijwerkingen van het heldendom.
De Helden projecten
Heldenketting – over lokale helden – de opening van het thema. Wie zijn de helden van Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch, Breda, Roosendaal en Helmond, volgens de inwoners zelf? Een portretten estafette van niet-alledaagse helden o.a. de onofficiële nachtburgemeester, de zorg-held, de vliegensvlugge vakkenvuller. Resulterend in een expositie van 50 helden per stad, geportretteerd door een lokale jonge kunstenaar, een held an sich, tentoongesteld in het theater. Openingen in februari & maart.
Fascist worden – over anti-helden – samen met Theo Maassen vraagt HZT zich af of het fascisme ons ook iets kan leren? Gebaseerd op een boek van Michela Murgia uit 2018 onderzoeken we het fascisme zoals het bedoeld was en koppelen we het even los van haar besmette verleden. Met als motto: durf te denken. Try-outs vanaf januari.
Instead of Heroes – over vrouwelijke helden – Sarah Moeremans stelt de vrouwelijke held centraal. Het woord held is in alle opzichten ingekleurd door een te grote hoeveelheid aan testosteron en steroïden. In deze nieuw geschreven voorstelling zal theatergrootheid Elsie de Brauw een reeks aan belangrijke vrouwen uit de geschiedenis spelen. Première in april.
De Bastaard – over toekomstige helden – Samen met Ahmet Polat reconstrueert Rashif El Kaoui de reis die zijn vader in de jaren ’70 maakte vanuit Marokko naar België. Een vader die hij amper heeft gekend. De reis vormt een ritueel, een poging een eigen plek te vinden in een wereld waarin zij als dubbelbloeden niet gewild zijn. Try-outs in juni.
Oost-Indisch doof – over onze geschiedenis - een multimediaal gesprek over de strijd in Indonesië 1945-1949, gezien door de ogen van de derde generatie, daar en hier. Hanneke Coolen Colsters vertelt samen met Audiocollectief Schik het verhaal van haar opa en vele anderen. Première in augustus.
#HERO – over helden van de jeugd - het woordkunstplatform Spoken Stories uit Amsterdam ontwikkelt voor HZT een coronaveilige jongerenvoorstelling voor pleintjes, basketbalveldjes, sportzalen en scholen. Een interactief verhaal over de karaktereigenschappen van echte helden.
A Ma Zon En – over krijgers – Marijn Graven gaat op zoek naar krijgers in alle gelederen van de huidige samenleving. Waar zijn de dappere helden uit de Griekse mythologie? Een coproductie met Festival Cement, waar de première zal plaatsvinden. (onderdeel van PLAN talentontwikkeling)
HIIIPOWER - In het nieuwe talentontwikkelingsproject HIIIPOWER werkt Het Zuidelijk Toneel samen met De Herman Brood Academie, WOO HAH! en 16 jonge talenten aan een uniek project dat in het voorjaar van 2021 start. HIIIPOWER biedt ruimte aan zowel talenten mét als zonder kunstvakdiploma om zichzelf en hun talent verder te ontwikkelen. De werving van de talenten loopt van 16 december 2020 t/m 20 februari 2021. Aanmelden kan hier.
Thema’s - een unieke werkwijze
De volgende thema’s die HZT zal aanpakken staan vast voor de komende vier jaar. Met deze aanpak kiest Het Zuidelijk Toneel voor een unieke werkwijze. Zo staat HZT midden in het maatschappelijk debat en is het direct ook een uitnodiging voor partners binnen en buiten de kunsten om mee te denken en samen te werken.
De thema’s voor de komende 4 jaar zullen zijn:
- Helden – gekleurde blik op verleden en toekomst
- Eenzaamheid – En we zijn nochtans met zovelen
- Taboes – grenzen van het morele denken
- Normaal – over gemiddeldes en afwijkingen
- Worlding – over taal en het scheppen van werelden
- Armoede – en andere ongelijkheden
- Canon van de wereld – weg van de westerse blik
- Absurdisme – logisch antwoord op chaos