We duiken in de achterkant van ons eigen Zuiden!

Hzt 19 20 De Achterkant Web 1920X1080

Team

A.H.J. Dautzenberg

“Maatschappelijke vraagstukken zijn complex en gelaagd, maar worden uit angst, gemakzucht of opportunisme vaak teruggebracht tot een behapbare, eendimensionale werkelijkheid die grossiert in stereotypen en karikaturen. In De achterkant van… spelen we met deze reflex, overigens zonder te moraliseren of te oordelen.”

Diederik Stapel

“Drugscriminaliteit wordt met veel lawaai afgekeurd, maar tegelijkertijd smullen we van de romantische kant ervan. The Godfather en Scarface domineren de filmcanon, Breaking Bad en The Sopranos behoren tot de best bekeken en gewaardeerde series ooit, en de boeken over Holleeder vliegen de winkel uit. Die dubbelheid hebben we in de voorstelling verwerkt.”

De inhoud

Schrijvers & cast

Piet Menu

“Ik werd aanvankelijk getriggerd door het boek De Achterkant van Nederland van Pieter Tops en Jan Tromp. Een fascinerend boek over de criminaliteit in het Zuiden van het land. In de samenleving leeft vaak het gevoel dat het benoemen van iets al deel is van de oplossing, dat betwijfel ik. Wij willen en kunnen met theater niets oplossen. En de bezoeker wordt aangesproken, uiteraard.”

Paul Depla, (nieuwe) voorzitter Raad van Toezicht HZT

“‘De drugscriminaliteit is in het zuiden van het land nu eenmaal een groter probleem dan elders. Door de ligging, logistiek, maar ook de mentaliteit: we doppen hier onze eigen boontjes wel. Theater is bij uitstek een manier om de complexe werkelijkheid anders te laten binnenkomen.”

Het Zuidelijk Toneel in 2019/2020

Extra