Keti Koti
samen herdenken en vrijheid, gelijkheid en verbondenheid vieren
Fort Boekoe
Fort Boekoe staat in het kader van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Op 27 & 28 juni nodigen we je uit voor het afhalen van een Keti Koti maaltijd uit de Creools-Surinaamse én Antilliaanse keuken. Thuis kun je met een theatrale maaltijdbox, waarin verhalen, filmpjes, instructies en benodigdheden zitten, de herdenkingsmaaltijd ‘samen’ beleven. Let op! plekken zijn beperkt, aanmelden voor 14 juni.
Tickets & Data
Sorry, voor deze voorstelling staat momenteel niets gepland.
Sluit je ogen en zie een duisternis die je nog nooit hebt meegemaakt.
Het is pikzwart. Kraaienzwart. Je kan bijna in het zwart verdwijnen, het zwart zijn en eventjes het gevoel hebben dat je opgaat in iets groters dan jezelf. Je hoort de wind, de vleugels van de sabaku en het ruizen van de kankantri. Hoog. Zacht. Hoog. Je ruikt het bos, een zweem buskruit tussen de dauw en als je heel hard je best doet proef je even het zuur van een oranje op je tong.
Fort Boekoe
Vernoemd naar de - nooit teruggevonden - versterkte nederzetting waarvandaan meer dan twee eeuwen geleden fel verzet werd vertoond tegen het Nederlandse bewind.
Diep verscholen in de jungle bestaat een onvindbare plek. Behalve voor hen die willen vertellen. Gewapend met een verhaal mag je hier naar binnen, om te delen. Verhalen over verzet, onderdrukking en strijd. Over vriend en vijand. Over toen en nu. Om samen te eten, te lachen en samen te huilen. Elkaar aan te kijken en vooral: naar elkaar te luisteren.
Je bent in Fort Boekoe. De plek die jou begrijpt. De plek waar iets klinkt, iets dat jouw huid en haar herkennen.
Keti Koti
Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij in die kolonies. De feestdag ter viering van de afschaffing heet Keti Koti. Deze naam stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.
In het kader van Keti Koti, verdiepen 15 jongeren, bij Het Zuidelijk Toneel, zich onder leiding van Rozemarijn Romeijn, Erwin Boschmans en Onias Landveld in de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden van Nederland. Ze collecteren verhalen, schrijven ze op, spreken ze uit en leggen ze vast in beweging.
Dit alles doen ze, zodat jij op de vooravond van de herdenking en viering van Keti Koti voor heel eventjes in Fort Boekoe kan zijn. Gewapend met een ‘buku’, een speciale Keti Koti maaltijd uit de Creools-Surinaamse én Antilliaanse keuken, oude én nieuwe rituelen maak je zo onderdeel uit van deze theatrale herdenking. Waarin we stil staan bij het verleden, vooruit kijken naar de toekomst en samen vrijheid, gelijkheid en verbondenheid vieren.
Rozemarijn Romeijn
Concept en regie
Ilrish Kensenhuis
Concept
Onias Landveld
Maker
Erwin Boschmans
Maker
Ayden Dijkstra
Maker
Delilah Eugenio
Kok
Margaretha Lonwijk
Kok
Leon Caarls
Productie
Joeri van Spijk
Dramaturgie
Carla Mohammed
Inspirator
Robin Kersten
Kostuums
Stan Bannier
Techniek
Jan Bert Vonk
Fotografie
William van der Voort
Fotografie
Aithel Verhoeven
Spel
Anne Bouwknegt
Spel
Anne Versteijnen
Spel
Caesár van Daal
Spel
Inge Sies
Spel
Jelisha Ramzan
Spel
Jip Kraak
Spel
Josephine Scholte
Spel
Lola Donkers
Spel
Maud Blitz
Spel
Mazen Ibrahim
Spel
Nayoka Vrede - WeeWee
Spel
Tessa De Boysère
Spel
Pieter van Delft
Spel
Fort Boekoe is deel 2 van het tweeluik Noem mij // Fort Boekoe. Noem mij was onderdeel van Theater na de Dam op 4 mei. Het is de eerste keer dat Het Zuidelijk Toneel ook aan Keti Koti een theatrale uiting geeft. Deelname is kosteloos.